Как да избера най-добрия фотоапарат

Пикселите 

Стандартно за фотоапаратите се говори в мегапиксели и теоретично колкото повече ефективни мегапиксели има фотоапаратът, толкова по-добра или по-ясна снимка ще направи. Общо взето, в това има известна доза истина, но пикселите се отразяват най-вече на размера, в който можеш да отпечаташ снимката, без да се намали качеството. Все пак колко мегапиксела ти трябват? Въпреки че вече спокойно можеш да си купиш фотоапарат с 10 мегапиксела, имай предвид, че за снимка в размер 20 х 30 см. са ти съвсем достатъчни 5-6 ефективни мегапиксела на фотоапарата. Ако разпространяваш снимките в Интернет, мегапикселите не са от голямо значение, тъй като изображенията, които се предават в Интернет, обикновено имат ниска резолюция - 72 dpi (точки на инч). В действителност, качеството на снимките зависи не само от броя на пикселите, а от много други фактори като големината на сензора на фотоапарата, качествата на обектива, процесорът, системата за фокусиране, и т.н. Така че качеството на изображението е това, което ще те ориентира по-правилно при избора, отколкото броят на мегапикселите. Купи си фотоапарат с толкова мегапиксели, колкото имаш нужда, за да отпечаш снимките си в желания от теб размер. 

Обективът 

Обективът е от голямо значение за всеки фотоапарат, тъй като от неговите качества много зависи качеството на изображението. Вече почти всички модели разполагат с обективи с т.нар. „оптичен зум”, който ти позволява да „приближиш” отдалечените обекти и да уловиш интересни детайли въпреки разстоянието (варио обектив). В зависимост от модела, това приближение варира обикновено от 3 до 10 пъти, а напоследък започна да достига все по-високи стойности (18 пъти). Компактните фотоапарати разполагат като правило и с „цифров зум”, чрез който можеш допълнително да „приближиш” обекта, но това намалява качеството на образа и неговата резолюция. Така че, когато търсиш фотоапарат с възможности за приближение, игнорирай напълно цифровия зум, тъй като реалното приближение е само това, което ти дава оптичния зум. 

Дисплеят 

Дигиталните фотоапарати предлагат два начина да видиш обекта, който ще снимаш – през оптичния визьор и през LCD дисплеят. Най-често визирането и кадрирането се извършва с помощта на дисплея и много от фотоапаратите в компактния клас нямат оптичен визьор.  Благодарение на LCD дисплея можеш да се възползваш  от  най-голямото удобство на дигиталната фотография - възможността да видиш снимката секунда след като си я направил. От неговото качество зависи вярното възпроизвеждане на заснетото изображение и това ти дава възможност за бърза реакция – ако не харесаш това, което си снимал, веднага можеш да направиш втори по-добър кадър. Важно е неговото качеството и размер да му позволяват максимално точно и ясно да отрази снимката. Добър ориентир за качествата на дисплея е неговата разделителна способност. Тя се измерва в пискели и можеш да я провериш в характеристиките на фотоапарата. Дисплеят улеснява и работата с менютата. От друга страна, той често е причина батериите да се изтощават неприятно бързо, така че е добре  да се съобразиш с този факт и ако фотоапаратът ти разполага с оптичен визьор можеш да го използваш при по-продължително снимане. 

Готовите снимачни програми 

Всички дигитални фотоапарати ти предлагат удобството на напълно автоматичния режим, така че ти остава само да насочиш апарата и да снимаш,  без да се занимаваш с това да нагласяш настройките.  Освен стандартния режим Auto, разполагаш и с определен брой предварително настроени програми, с включването на които фотоапаратът задава настройките, подходящи за дадена ситуация или сцена, според това, което снимаш – портрет, пейзаж, нощна сцена, бързо движещи се обекти и т.н. Някои предлагат и режим „макро”, с който да снимаш обектите отблизо, за да „уловиш” интересни детайли и подробности. Тези готови снимачни шаблони са максимално съобразени със ситуацията, която искаш да снимаш и ти позволяват да я заснемеш по най-добрия начин. Заедно с това има фотоапарати, които ти дават възможност да настройваш ръчно някои параметри на снимане – бленда, скорост, комбинация от бленда и скорост и по този начин да имаш значително по-голям контрол върху изображението, а също и да правиш различни ефектни снимки. Този тип фотоапарати са подходящи за теб, ако прецениш, че имаш познания за основните правила във фотографията или искаш да се научиш на това. Ръчните настройки ти позволяват много по-голяма степен на креативност и изразяване, когато знаеш как да ги изпозваш. Ако заниманията с фотография са изкушаващи за теб, задължително ще дойде един момент, когато творческата свобода ще се окаже важна.

Стабилизацията 

Човек рядко е напълно неподвижен, когато прави снимка. Макар и да не го усещаш човешката ръка трепва от 5 до 10 пъти в секунда. Стабилизацията на обектива или на сензора е една от доста полезните екстри на фотоапаратите, която противодейства на естественото треперене и ти позволява да направиш по-ясни и по-резки снимки. В апаратите с такава опция, малки жироскопни устройства компенсират трептенето като при всяко колебание задвижват мобилна леща или самия сензор, за да остане образът относително неподвижен и да се получи чиста и рязка снимка. Все пак имай предвид, че в най-честите случаи тя не ти е от основна необходимост. Кога ти е нужна стабилизация? Тя е от значение в три основни случая:

- На първо място, когато осветлението е слабо. Тогава скоростта на затвора е ниска и твоят фотоапарат се влияе дори от най-незначителното трепване на ръката и снимките се размазват. 

- В случаите, когато искаш да снимаш макро кадри нежеланите движения на ръцете се забелязват още повече. 

- Когато приближаваш обектите с помощта на оптичния зум. Тогава се увеличава не само кадъра, но и ефекта от треперенето на ръцете. Но ако твоят варио обектив ти осигурява не повече от 3 пъти оптично увеличение, този ефект на практика не е забележим. 

Най-добре е да прецениш доколко стабилизацията е важна за теб, като се съобразиш и с това, че тя не може да замести стабилната опора, примерно статив, при много дълги експонации – т.е. случаите, в които искаш да снимаш при много ниска осветеност без светкавица. 

Скоростта 

При избора на цифров фотоапарат трябва внимателно да провериш един параметър, който е свързан със скоростта на работа с фотоапарата. Тук става дума за два основни фактора – времето, което е необходимо на фотоапарата  да достигне готовност за снимане след включването му и времето, което е необходимо да направи снимка, да я обработи и да е готов за следващата. Ако фотоапаратът изисква повече време за подготовка, може да не успееш да заснемеш това, което желаеш. 

ISO или светлочувствителността 

Цифрите зад съкращението ISO ти показват нивото на чувствителност на сензора на фотоапарата към светлината. С какво ти помага високата светлочувствителност? Когато имаш ISO над 400 за снимката е необходима по-малко светлина и това е идеално за често срещани снимачни условия като слаба осветеност или снимки на закрито. Така получаваш ясни снимки без да използваш светкавица. По този начин можеш да усетиш атмосферата на цялата сцена и снимките ти да бъдат с по-естествено осветление. При всички случаи обърни внимание на качеството на изображението при снимане с високи стойности на ISO, тъй като понякога това води до прекалено „зърнест” вид на снимката и загуба на толкова детайли, че при някои модели високата чувствителност (над 400 или 800 ISO) е практически неизползваема.  

Баланса на бялото 

Обикновено обозначената с WB настройка „баланс на бялото” не се радва на голям интерес. Тя обаче е една от важните и би било добре да й обърнеш внимание при избора на апарат, защото от нея зависи правилното предаване на цветовете е твоите снимки. Различната светлина има различна интензивност в някои части на спектъра, което може да направи цветовете на снимката съвсем различни от тези, които виждаш, докато я правиш. Балансът на бялото се грижи именно за това цветовете да изглеждат възможно най-близо до истинските, независимо дали снимаш на светлината на залеза или на неонова лампа. Провери доколко добре се справя автоматичният баланс на бялото – белите предмети в снимката трябва да си останат такива, а не да имат осезаем жълтеникав, синкав или друг оттенък. 

Допълнителните функции

Въпреки че тук сме ги нарекли допълнителни,  те са доста важни, защото ти дават много повече възможности да правиш по-добри снимки, да обработваш изображенията си и не на последно място да ги споделяш с приятели. Така че си струва да им обърнеш внимание, когато избираш фотоапарат. Някои модели ти предлагат различни опции, които улесняват самия процес на снимане. Примерно фокусът да е винаги върху лицето в кадъра или следящ автофокус, който ти помага при снимки на движещи се обекти, по-ярки изображения върху дисплея, когато снимаш почти на тъмно и т.н. Има функции, които ти дават възможност да коригираш снимките си и да им добавяш различни ефекти в самия фотоапарат. Можеш да се възползваш от тях, за да правиш различни творчески обработки на заснетите изображения – да отрежеш част от кадъра и по този начин да прекомпозираш снимката, да я направиш черно-бяла или в стил “ретро” (сепия), да изсветлиш тъмните части на кадъра, за да получиш по-ясна снимка. Някои фотоапарати ти дават добри идеи как да организираш снимките си като ги подредиш в динамично слайд-шоу с музика, а при други вече имаш възможност и да използваш безжична WiFi връзка, за да качиш снимките си директно в Интернет.

Най-важното 

Факторите, които могат да ти помогнат в избора на фотоапарат съвсем не се изчерпват с тези няколко базови съвета. За всеки приоритетите са различни и няма универсална и най-пълна рецепта за точно решение на въпроса. Все пак, от личен опит, мога да кажа, че най-добрият начин  да откриеш правилния фотоапарат за теб е да го изпробваш преди да купиш. Не купуваш кола, без да си я карал, нито дреха, преди да си я премерил. Вземи в ръце фотоапарата, виж как се чувстваш с него, дали ти е удобен и по “мярка”, снимай и го тествай в различни режими на работа, разгледай снимките, задавай въпроси на консултантите в магазина и питай за всичко, което не ти е съвсем ясно. Обърни внимание на рязкостта и детайлността на кадрите, начинът, по който са предадени цветовете, както и доколко добре е фокусирал апаратът и дали зоната на фокус съвпада с това, което си желал. Но, каквото и да напиша, ти си този, който най-добре знае какво точно иска. Намери го и се забавлявай! 

Източник: http://www.photosynthesis.bg